318 miliard CFU na začátku výroby - miliony bakterií ve finálním produktu?
Proč je pro výrobu OM-X® probiotik Dr. Ohhira® použito 318 miliard CFU na kapsli, ale ve finálním produktu jsou pouze miliony CFU? A proč jsou přesto účinnější než produkty s desítkami nebo třeba stovkami miliard bakterií ve finálním produktu?
Krátká odpověď je: protože OM-X® probiotika Dr. Ohhira® nejsou probiotika. Lépe řečeno nejsou to JEN probiotika. O něco přesnější název by byl synbiotika (tzn. probiotika+prebiotika) ale pokud bychom chtěli přesný název, bylo by to velmi krkolomné. Museli bychom totiž říct, že se jedná o prebioticko-probioticko-postbiotický přípravek. A jak píšeme v tomto našem článku, prebiotika tak i postbiotika zvyšují účinnost probiotik. V tomto článku se taký dočtete, proč více bakterií neznamená účinnější probiotika.
Když říkáme že jsou probiotika Dr. Ohhira® unikátní nebo inovativní přípravek není to jen nějaký marketingový obrat. Mikrobiolog Iichiroch Ohhira, který produkt vyvinul, byl přesvědčen, že pro komplexní pozitivní ovlivnění mikrobiomu nestačí pouze probiotika. A tak se pokusil o husarský kousek. Místo izolovaně, laboratorně vyrobených probiotik sestavil jedinečný produkt, který využívá probiotika (klasická laboratorně kultivovaná probiotika jsou pouze na úplém začátku výrobního procesu) a metodu fermentace k tomu, aby nasimuloval prostředí v trávicím traktu.
(Pokud vás zajímá, jak se probiotika Dr. Ohhira® vyrábí, přečtěte si tento článek na našem blogu)
Ilustrace hlavní myšlenky.
Představme si poškozený mikrobiom jako vykácený deštný prales. Probiotika jsou v našem příměru jako pokojové rostliny. Pokud bychom zasadili pokojové rostliny do deštného pralesa a čekali, že to bude mít pro prales prospěch, nějaký úspěch by to přinést mohlo, ale pravděpodobně by byl omezený. Výroba probiotik Dr. Ohhira® je postavená na jiné úvaze. Kdy vezmeme 12 druhů stromů (resp. 12 bakteriálních kmenů) se schopností produkovat listy a ovoce (resp. postbiotika) dáme je do hlíny (resp. prebiotika), která jím vyhovuje a necháme stovky let (pro život bakterií ekvivalent 3-5 leté fermentace) růst ve skleníku, který simuluje prostředí deštného pralese (teplota, vlhkost). Stromy zde rostou, rostou na nich listy, ovoce, to pak opadá a slouží jako hnojivo. Stromy umírají a rodí se nové. Po stovkách let pak vezmeme celý obsah skleníku. Stromy, ovoce, listy, hlínu a toto vše dáme do deštného pralesa a až pak očekáváme pozitivní přínos.
Podařilo se mu to již na konci osmdesátých let, kdy vyvinul extrakt OM-X®, který je i po více než 35 letech unikátní tím, že obsahuje prebiotika, probiotika a postbiotika.
Nové poznatky z oblasti mikrobiomu dnes správnost jeho úvahy potvrzují.
Jak?
Co se děje v mikrobiomu?
Mikrobiom je extrémně složitý systém a rozpletení všech procesů, které v něm probíhají bude trvat ještě roky. Pokud bychom ale chtěli problematiku zjednodušit na základní mechanismus jeho fungování mohli bychom říct následující:
Člověk konzumuje potravu obsahující nestravitelné složky, resp. vlákninu (prebiotika). Tyto složky se dostanou až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro prospěšné bakterie (probiotika). Tyto bakterie konzumují vlákninu a při jejich metabolismu produkují účinné látky (postbiotika), které rozsáhle ovlivňují fungování celého našeho organismu.
Shrnutí
Probiotika Dr. Ohhira® obsahující extrakt OM-X® cílí na všechny 3 složky tohoto základního procesu. Díky výrobnímu procesu, který simuluje prostředí v trávicím traktu, v sobě kombinují jak prebiotika, tak probiotika, tak i postbiotika. Tyto 3 složky se navzájem podporují a zesilují výsledný účinek a pozitivní impuls pro mikrobiom.